Evenementen

 • Expositie Doorlie Gerdes in Hilversum 02 dec 2017

  Onderdeel van deze expositie kleurige potloodtekeningen is haar recente serie ‘lopende man’. De kleine, subtiel vormgegeven tekeningen zijn prachtig van kleur en blijven de kijker verrassen. Deze verkoopexpositie is dagelijks vrij toegankelijk.

  Van 2 december 2017 tot 4 januari 2018, Villa Overbosch, Soestdijkerstraatweg 102, 1213 XH Hilversum.

 • Sinterklaasvoorstelling 03 dec 2017

  Roelant en Madeleine de Vletter-Wulff uit Kamperveen spelen een interactieve Sinterklaasvoorstelling: onder andere op 19 november in Zeist, op 22 november in Meppel en op 3 december in Voorst.

  De voorstelling wordt gespeeld door de twee muzikale podiumkunstenaars Roelant en Madeleine en belooft een feest voor oog en oor te worden. Zij maken bij deze voorstelling ook gebruik van een poppenkast en een schimmenspel. De essentie van het Sinterklaasfeest wordt uitgespeeld op een manier die het geloof in Sint en Piet overeind houdt, als tegenwicht aan de vercommercialisering van dit feest.

  ‘Mop en Malle verheugen zich er enorm op dat ze hun schoen mogen zetten, als Sinterklaas in het land is. Ze stoppen allebei een wens in hun schoen en zetten die bij de schoorsteen… Zouden Sint en Piet hun wens verhoren? Ze zingen en spelen Sinterklaasliedjes en gaan vol spanning en verwachting slapen.

  En ja, Sint en Piet komen langs hun gezellige huisje! Maar wat ze met de wensen van Mop en Malle doen?!?’

  Deze muzikale, kunstzinnige en fijnzinnige voorstelling van ongeveer een uur is geschikt voor klein en groot en iedereen die jong van hart is. Kijk, luister, zing mee en heb veel plezier om Mop en Malle, die alles uit de kast halen om er een onvergetelijke belevenis van te maken.

  zondag 19 november, 15.00 uur: de Doopsgezinde Kerk, Pauw van Wieldrechtlaan 29A, Zeist
  – opgave bij Mevrouw Gerrits: mevr.c.gerrits@gmail.com of 030-6918606
  – richtprijs: € 5, dit wordt ter plekke, na afloop, ingezameld

  woensdag 22 november, 15.00 uur: school De Toermalijn, Julianastraat 22, Meppel
  – opgave via kinderhuis Maminka: info@maminka.nl of 06-43907776 / 0522-492133
  – prijs: € 6,50

  zondag 3 december, 16.00 uur: Kapel Voorst, Enkweg 1, Voorst
  – reserveren bij Roelant en Madeleine: info@inspel.nl of 0525-622007
  – kinderen € 5; volwassenen € 10; gezinnen max. € 25

 • Schepping in beweging 10 dec 2017

  Adventprogramma van de Werkgroep I-OANNA, met voordrachten, recitatie, muziek, euritmie: uitvoering van het Traumlied von Olav Åsteson en andere teksten en muziek.

  Grote zaal Vrije School, Abbenbroekweg 7, Den Haag, 10 december, 14.00-17.15 uur, toegang: € 20 of € 15.

  Zie www.euritmie.nl.

 • Kerstmis: feest van licht en vrede? 15 dec 2017

  Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus en verlangen we naar een wereld die van vrede vervuld is.

  In deze bijeenkomst gaan we op zoek naar diepere lagen van dit feest met John Hogervorst, die verschillende inleidingen zal verzorgen, en kunstzinnig werkend met Judith Steenhorst.

  De Zonneboom, De Laat de Kanterstraat 5, Leiden, vrijdag 15 december, 16.00-20.30 uur, € 40 (incl. materiaal en maaltijd), www.dezonneboom.nl of 071-512 31 37.

 • Kerstconcert van het Valborg Ensemble 16 dec 2017

  ‘Dormi Jesu’ Kerstconcert door het Valborg Ensemble o.l.v. Árpád Schermann.

  Met werken van o.a. Abbie Betinis, Ola Gjeillo, Paul Ayres, Frank La Rocca, Arvo Pärt en Francis Poulenc

  Zie ook de website van het Valborg Ensemble

   

  Zaterdag 16 december 2017, 20.00 uur

  Noorderlichtkerk, Bergweg 92 B, Zeist

  Entree: € 15 (tot 16 jaar, studenten en 65+ € 13)

   

  Zondag 17 december 2017, 11.30 uur

  Lukaskerk, Oude Kanaaldijk 9, Alkmaar

  Entree: vrijwillige bijdrage

   

 • Symposium De inspiratie van Bernard Lievegoed 17 dec 2017

  Op 12 december is het 25 jaar geleden dat Bernard Lievegoed overleed. Hij was een krachtige inspirator achter maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Zo stond hij aan de wieg van een nieuwe gehandicaptenzorg, organisatieontwikkeling en universitaire propedeuse voor studenten. Hij wist een hele beweging op deze gebieden in gang te zetten. Velen inspireerde hij om hun weg te vinden, van jong tot oud. Zijn thema ‘op weg naar de 21e eeuw’ en onbevreesd ‘het goede doen’ was een mijlpaal en sprak jongeren sterk aan, terwijl ‘de levensloop van de mens’ en ‘mens op de drempel’ op brede belangstelling vanuit de samenleving konden rekenen. Zijn kijk op ‘mensheidsperspectieven’ en ‘over de redding van de ziel’ zijn levensthema’s gebleken. Het wonderlijke is dat al deze onderwerpen niet verouderd zijn, intussen zelfs een hogere actualiteitswaarde hebben gekregen.

  Daarom is er op 17 december in Driebergen een symposium rond de inspiratie van Bernard Lievegoed. Christine Gruwez en Friedrich Glasl houden een voordracht, de eerste over de drie grote mensheidsstromingen, de tweede over de actualiteit van de ideeën van Bernard Lievegoed over organisatie en management. Uitgeverij Christofoor presenteert de heruitgave van vijf boeken van Bernard Lievegoed: Het goede doen in de 21e eeuw, De levensloop van de mens, Mens op de drempel, Mensheidsperspectieven en Over de redding van de ziel. Deze kunnen ter plekke worden aangeschaft. Uitgeverij Pentagon verzorgt een heruitgave van Bezinning op de grondsteen.

  Alle symposiumgangers ontvangen een interviewbundel, waarin zeven mensen vertellen hoe zij zich in de praktijk van hun leven en werk nog steeds, of steeds meer, door Bernard Lievegoed laten inspireren: Adriaan Bekman (organisatieontwikkeling), Hans Passenier (vrijescholen), Jaap van de Weg (geneeskunde), Astrid van Zon (heilpedagogie), Jaap Sijmons (voorzitter AViN), Gerrie Strik (Vrije Hogeschool) en Eric van de Luytgaarden (lector Universiteit Maastricht).

  Er zal een ‘initiatievenmarkt’ zijn, met nieuwe en oude initiatieven geïnspireerd door Lievegoed, waar de symposiumgangers kunnen aanschuiven om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Niet alleen uit het verleden, maar vooral ook met het oog op de toekomst. De kosten voor het symposium, inclusief lunch en interviewbundel, bedragen € 45. De organisatie is in handen van Stichting Lievegoed Archief (SLA) en Stichting Parsifal Fonds (SPF).

  Zondag 17 december 2017, Iona-gebouw bij Antropia op landgoed de Reehorst, Hoofdstraat 8, Driebergen, 10.00-16.30 uur. Aanmelding via het onderstaande aanmeldformulier. U ontvangt vervolgens een mail met betaalgegevens. Pas na betaling vooraf van het bedrag krijgt u toegang tot het symposium. Er is plaats voor maximaal 250 mensen, dus geef u snel op als u wilt deelnemen.

  Let op: in het weekend van 16 en 17 december is er vanwege werkzaamheden geen treinverkeer mogelijk naar en van station Driebergen-Zeist. De NS zet bussen in, houdt rekening met een langere reistijd.

  Michel Gastkemper (SPF) en Hildebrand Lievegoed (SLA)


  heermevrouw

  Voorletters:

  Tussenvoegsel(s):

  Achternaam:

  Adres:

  Postcode:

  Plaats:

  Telefoon:

  E-mailadres:

Motief.online

Blijf via Motief.online op de hoogte van alle actuele berichten uit de antroposofische beweging en daarbuiten, blader door de evenementenkalender en bekijk de meest recente Motief, het ledenblad van de AViN. Ook is op deze website een actueel overzicht te vinden de ledengroepen, studiecentra en klassenuren.