Bibliotheek

De bibliotheek van de Antroposofische Vereniging in Nederland is voor iedereen toegankelijk. Ze is gevestigd in Den Haag en heeft een landelijke functie voor particulieren en bibliotheken.

In de publieksruimte staan de boeken en tijdschriften opgesteld die u vrij kunt raadplegen. Daarnaast is er een magazijn waar de rest van de collectie is ondergebracht. Deze boeken vindt u via de catalogus en zijn op aanvraag in te zien en te lenen. In het magazijn zijn ook enkele studieplaatsen waar u ongestoord kunt studeren.

Wegens verbouwing aan het pand op de Riouwstraat, zal de bibliotheek gesloten zijn tot eind 2017. Begin 2018 openen wij weer onze deuren.

De bibliotheek is gedurende de sluiting te bereiken via bibliotheek@antroposofie.nl.

Collectie

De collectie omvat een vrijwel volledige verzameling van de Nederlandse antroposofische literatuur, een groot deel van de Duitse en een representatieve keuze uit de Engelse literatuur. Hierbij vindt u zowel inleidende werken als gespecialiseerde wetenschappelijke literatuur en alles wat daar tussen ligt.

Daarnaast bezit de bibliotheek een representatieve verzameling boeken op het gebied van de algemene cultuur, zoals architectuur, gedichtenbundels, biografieën en filosofie.

De omvang van de collectie omvat momenteel ruim 17.000 boeken, 240 tijdschriften (waarvan 50 in lopend abonnement) en 100 DVD’s.

Om uw weg in de literatuur te vinden, staan u de volgende hulpmiddelen ter beschikking:

  • een catalogus die helaas tijdelijk niet online is te raadplegen;
  • een handbibliotheek met een aantal naslagwerken waar wij u graag wegwijs in maken;
  • deskundige medewerkers om uw vragen te beantwoorden.

Boeken lenen

Aan het bezoeken van de bibliotheek en het ter plaatse raadplegen van de collectie zijn geen kosten verbonden. Wilt u boeken lenen, dan kunt u voor een jaar of een half jaar een abonnement aanschaffen. De termijn kan op elk willekeurig moment ingaan. Bij inschrijving aan de balie dient u een geldig legitimatiebewijs te tonen. Lezers kunnen ook telefonisch, schriftelijk of per e-mail literatuur aanvragen.

De uitleentermijn bedraagt vier weken. Deze kan telefonisch of per e-mail verlengd worden, tenzij een titel gereserveerd is voor een andere lener. Bij overschrijding van de uitleentermijn wordt een boete van 10 cent per dag gerekend.

Desgewenst sturen wij tegen verzendkosten de boeken op via de post.

Wij kunnen voor onze leners ook boeken aanvragen bij andere bibliotheken in binnen- en buitenland. Tijdschriften en naslagwerken worden niet uitgeleend.

Tarieven

  • ledentarief: gratis of vrijwillige bijdrage
  • normaal tarief: € 16,00 p/jaar; € 9,00 p/half jaar óf € 1,50 p/boek
  • gereduceerd tarief: (65+, Ooievaarspas, studenten) € 8,00 p/jaar ; € 4,50 p/half jaar óf € 0,75 p/boek
  • reserveren van uitgeleende boeken: € 0,50
  • dvd’s: € 0,50
  • boete, per dag per boek: € 0,10

Contact

Bibliotheek van de Antroposofische Vereniging in Nederland
Riouwstraat 1
2585 GP Den Haag
070-354 01 18
bibliotheek@antroposofie.nl

Triodos Bank: NL25 TRIO 0197 7706 57

Openingstijden

Woensdag en donderdag van 12:00 tot 18:00 uur.

Wegens verbouwing aan het pand op de Riouwstraat, zal de bibliotheek gesloten zijn tot eind 2017. Begin 2018 openen wij weer onze deuren.

Er is gratis wifi beschikbaar in onze bibliotheek.

Bereikbaarheid

Vanaf Centraal Station: buslijn 24, richting Kijkduin, halte Vredespaleis; of buslijn 22, richting Duindorp, halte Bankaplein.

Vanaf Hollands Spoor: tramlijn 1, richting Scheveningen, halte Arie van der Spuyweg.

De bibliotheek is door haar ligging op de tweede verdieping slecht toegankelijk voor minder validen. Zij kunnen telefonisch, via de mail of schriftelijk literatuur aanvragen.

Motief.online

Blijf via Motief.online op de hoogte van alle actuele berichten uit de antroposofische beweging en daarbuiten, blader door de evenementenkalender en bekijk de meest recente Motief, het ledenblad van de AViN. Ook is op deze website een actueel overzicht te vinden de ledengroepen, studiecentra en klassenuren.