default-header Publicaties bestellen - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

“Omdat wij het willen” – honderd jaar antroposofie in Nederland

Op 18 november 1923 werd in het bijzijn van Rudolf Steiner de Antroposofische Vereniging in Nederland opgericht. De huidige voorzitter Pim Blomaard is samen met Karel Post Uiterweer, Wilbert Lambrechts en Luc Ambagts op zoek gegaan naar mensen die vanuit hun verbinding met de vereniging beschrijven wat hen beweegt en aan het werk zet. Het resultaat is dit boek: een palet van twaalf artikelen over initiatieven en persoonlijkheden uit het verleden en de potentie van de antroposofie voor de toekomst.

De titel verwijst naar een uitspraak van Willem Zeylmans, de eerste voorzitter van de vereniging, die na een tumultueuze tijd opnieuw aansluiting zocht bij de Algemene Antroposofische Vereniging en het Goetheanum in Dornach (Zwitserland). De titel verwijst ook naar de huidige bestuursinzet om ruimte te geven aan gezamenlijke initiatieven.

Aan deze uitgave werkten mee: Gia van den Akker, Désanne van Brederode, Martin van den Broek, Lili Chavannes, Michel Gastkemper, Christine Gruwez, Wilbert Lambrechts, Frans Lutters, Eline van den Muijsenberg, Karel Post Uiterweer, Silvia Rigters en Reinier Steinbuch. Samen geven zij een divers en actueel beeld van de positieve ontwikkelingen die antroposofie te bieden heeft in wetenschap, kunst en samenleving.

144 pagina's, prijs € 17,50 inclusief verzendkosten.

Webshop

cover_100_jaar_avin_300x390

“Omdat wij het willen” – honderd jaar antroposofie in Nederland

144 pagi­na’s, geïllustreerd, wordt vanaf begin december 2023 per post verstuurd. Prijs: € 17,50 inclusief verzendkosten.

cover-grundsteinmeditation-in-39-sprachen_300x300

Grondsteenmeditatie in 39 talen

Met Kerstmis 1923, nu honderd jaar geleden, ontstond de grondsteenspreuk van de Antroposofische Vereniging. Het is de meest centrale tekst van de antroposofie en deze wordt over de hele wereld gebruikt. 

Om dit feestelijk te markeren verzamelde ik de tekst in zoveel mogelijk vertalingen en zette die bij elkaar. Dat resulteert in dit boek, nu met 39 verschillende vertalingen. Natuurlijk zijn daar de ‘bekende’ talen, maar ook bij voorbeeld IJslands, Tamil, Arabisch, Tamil, Japans, Koreaans en Papiamentu. Om het te larderen vroeg ik wereldwijd rond naar kunstwerken die aan de grondsteen gerelateerd zijn. Uit het aanbod van meer dan honderd kunstwerken zocht ik er vijftien uit die in het boek verschijnen (waaronder ook de Nederlandse inzending van Betty van der Dool!). 

Het boek kost slechts € 17,50 inclusief verzendkosten en is via de vereniging te bestellen, of op een van de komende feestelijke bijeenkomsten te koop.

Rik ten Cate

cover_lid_worden_390x300

Waarom lid worden van de Antroposofische Vereniging?

Lid worden van een vereniging vraagt een persoonlijke motivatie. In dit boek worden in korte hoofdstukken de motieven aangereikt om lid te worden van de Antroposofische Vereniging. Deze vereniging kun je steunen omdat ze een goed doel dient, namelijk het verzorgen van antroposofie: want deze wil in mensen, tussen mensen en in de samenleving tot bloei komen. Naast dit motief zijn er andere motieven mogelijk die – in de woorden van Prokofieff – wezenlijk en spiritueel zijn. Die motieven raken de toekomst van de tijd en de cultuur waarin we leven. Die toekomst hangt van ons af.

Wat betekent het om werkelijk het mens-zijn te ervaren? Wat betekent het om samen aan geestelijke gemeenschapsvorming te werken? Wat betekent het om aan te sluiten bij de huidige tijdsgeest? Vanuit die toekomst gerichte motieven is de Antroposofische Vereniging ont staan en aan die motieven wil zij krachtig verder werken. De auteur beschrijft kort en bondig hoe dat mogelijk is en waarom dat juist nu belangrijk is. Zo stelt hij de lezer in staat zijn eigen motivatie te verhelderen en op een bewuste wijze lid te zijn of lid te worden.

Sergej O. Prokofieff (1954-2014) studeerde schilderkunst en kunstgeschiedenis aan de Hogeschool van Moskou. Al jong leerde hij de antroposofie kennen en besloot hij zijn leven daaraan te wijden. Hij was mede-oprichter van de Antroposofische Vereniging in Rusland. Vanaf 2001 was hij bestuurslid van de mondiale Algemene Antroposofische Vereniging. Van zijn hand zijn vele boeken verschenen.

96 bladzijden, prijs € 17,50 inclusief verzendkosten

Motief belicht… Theosofie

Motief belicht… Theosofie

Motief belicht... Theosofie is november 2022 verschen.

€ 12,50 incl. verzending NL

Nederlands, paperback, 112 pagina's

motief-belicht-de-filosofie-van-de-vrijheid

Motief belicht… De filosofie van de vrijheid

In de speciale uitgave Motief belicht… wordt een boek van Rudolf Steiner onder de loep genomen. De eerste in deze serie is De filosofie van de vrijheid.

€ 10,- incl. verzending NL

Nederlands, paperback, 106 pagina's
Tweede druk, november 2021