default-header De voedingskundige betekenis van regionale voeding voor onszelf-Bijeenkomsten - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

De voedingskundige betekenis van regionale voeding voor onszelf

Startdatum
05 november 2024 20:00
Einddatum
05 november 2024 21:30
Prijs per persoon
Vrijwillige bijdrage

Liesbeth_Bisterbosch De voedingskundige betekenis van regionale voeding voor onszelf-Bijeenkomsten - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

De voedingskundige betekenis van regionale voeding voor ons mensen, bijeenkomst met Liesbeth Bisterbosch.

De ontwikkeling die de plant doorlopen heeft, geeft een beeld van haar voedende eigenschappen. Het eten van goed gerijpte producten voedt ons meer en anders dan de opsomming van inhoudsstoffen doet vermoeden. Eigen aan veel voedingsgewassen is

  • Een weelderige groei van de bladeren, het verfijnen wordt teruggehouden.
  • Bij de overgang van de vegetatieve groei naar de bloeifase verandert er in korte tijd zeer veel. Voedingsplanten vallen op door hun groot omvormend vermogen.
  • Tijdens het vormen van rijpe vruchten en zaden ontstaan er verfijnde substanties, unieke stofcomposities. De geuren, smaken, kiemkrachten etc zijn specifiek voor het ras en ook voor het landschap, de bodem en het bedrijf.

Bij regionaal geteeld voedsel is er meer levenssamenhang tussen vertering en hoe je door je zintuigen gevoed wordt. “Zintuigindrukken sporen met de zintuigindrukken uit de stofwisseling“, zo verwoordde Jan Diek van Mansvelt het bijzondere van regionale voeding.

We bespreken hoe voedingsplanten verschillen van wilde planten en van geneeskrachtige planten. Biedt een bodemgebonden bedrijf met planten en dieren die in je de eigen omgeving leven, de beste voorwaarden voor goede voeding voor ons mensen?

***

Plaats: Badhuisweg 27, Zutphen
Datum: Dinsdagavond 5 november 2024
Tijd: 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Kosten: Graag vrijwillige bijdragen na afloop.