default-header Een reis van beweging en bewustzijn  - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

Een reis van beweging en bewustzijn

01 november, 2024

Juliette_Lelieveld_2 Een reis van beweging en bewustzijn  - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

Juliette Lelieveld brengt al meer dan 20 jaar mensen in bewe­ging, fysiek en innerlijk. Bij de Zomerweek Buiten-Euritmie-Kunst op Kraaybeekerhof bleek dat iedere deelnemer de oefeningen anders ervoer, maar dat iedereen geraakt werd. Hoe slaagt ze erin om de antroposofie zo levendig in haar werk te verweven?

Tekst: Ria van Roekel
Beeld: Lianne van Es

In de zomer zocht ik midden in de nacht, thuis, een beeld op dat ik ooit gemaakt had van groen serpentijn. Ik beleefde, dat ik ooit eronder stond in een kathedraal of zoiets. In de euritmieweek ont­stond vanuit Juliette het idee een kathedraal op te bouwen. Dat werd een dagelijkse activiteit. Ik vormde met een maatje twee steunpilaren. Uiteindelijk liepen we door die kathedraal heen, anderen vormden de dragende bewegingen. Ik liep verder, om even stil te staan onder de boog waar ik eerder stond. “Twee tijdlij­nen in verbinding,” waren de woorden die ik daarbij vond.

Volgens Juliette draait het bij de euritmie om de verbinding van de mens met zowel de hemel als de aarde. Ze heeft vertrouwen erin dat iedereen de vormende krachten van euritmie in zichzelf of om zich heen kan ontdekken. Wanneer mensen deze krachten door hun eigen beweging ervaren, ontstaat er een nieuwe, harmonise­rende balans. Een bekrachtiging van hun eigen wezen. Als coach en docent zoekt Juliette aandachtig naar de unieke ingang van elk persoon, aangezien iedereen een eigen weg heeft naar de eigen euritmie. Ze gebruikt haar eigen zoektocht naar balans, de erva­ring van een burn-out, en haar scholingsweg om vragen rondom vitaliteit en innerlijke koers te herkennen en te begeleiden.

Creativiteit en natuur

Juliette danste klassiek ballet en trad jaarlijks op in de stads­schouwburg van Eindhoven. Het dansen van en kijken naar voor­stellingen legde de basis voor de richting van Juliettes kompas als regisseur en haar verlangen om via beweging en dans verha­len te vertellen. De uitgestrekte akkers rond Geldrop, de plaats waar ze opgroeide, waren een bron van inspiratie en rust. De weidsheid en de verbondenheid met de natuur droegen bij aan haar gevoel van vrijheid. Deze combinatie van kunst, natuur en vrijheid die ze als kind ervoer, voedde haar innerlijke wereld.

Juliette omschrijft zichzelf als een echt buitenkind. “Liefde voor de natuur en creativiteit ontmoette ik natuurlijk ook in mijn jaren op de vrijeschool. In die tijd hadden we de eerste acht jaar dezelfde meester en daarna een mentor voor de middelba­re school. Met sommige klasgenoten heb ik wel twaalf jaar in dezelfde klas gezeten; op die manier vormden we een gemeen­schap die elkaar goed leerde kennen. Dat vormde een basis van veiligheid. Ik was ook een kritisch kind met vragen. De bevlo­gen leerkrachten werden vanaf mijn puberteit bestookt met de vraag waarom ze deden wat ze deden, en daarop kreeg ik niet altijd een antwoord. Later, als euritmiedocent op de bovenbouw ben ik altijd begonnen met het verzamelen van alle vragen die de leerlingen hadden met betrekking tot het vak euritmie, omdat ik het belangrijk vind om samen een antwoord te vinden op de vraag: waarom doen we eigenlijk euritmie?”

Zoektocht naar verdieping

Juliette kreeg een rijke bagage mee van natuur, kunst en cultuur, maar het was de dans die haar het meest raakte. Al tijdens de lessen dansexpressie ontdekte ze als puber de kracht van dans om mensen veelzijdig zichtbaar te maken. Op zoek naar een opleiding waar ze zich kon ontwikkelen kwam ze uit bij de dans­academie in Tilburg. De zoektocht naar meer verdieping in de dans bracht haar uiteindelijk bij de euritmie-academie in Den Haag. Na een pauze in Engeland, rondde ze deze opleiding en ging aan het werk als euritmiedocent in Amsterdam en Haarlem. Ze werkte met veel plezier met pubers en hielp hen via euritmie om zichtbaar te worden in sociaal verband. De creativiteit en groei van de jongeren verrijkte haar, net zoals het moederschap, wat tegelijkertijd een uitdaging vormde om het evenwicht te vinden tussen werk, gezin en haar innerlijke zoektocht.

Na tien jaar raakte Juliette uit balans en belandde in een burn-out. Dit dwong haar om nieuwe keuzes te maken. Met pijn in haar hart verliet ze de school en richtte Euritmie Atelier op, waar ze zich richtte op het werken met volwassenen, coaching én het maken van voorstellingen. Het volgen van een master of arts, Regie en Performance, aan de Ala­nus Hochschule in Bonn was een belangrijke stap in haar ontwikkeling. Als maker van performances brengt Juliette zichzelf in verbinding met grotere wereldthema’s zoals: vluchtelingen, de veranderende seizoe­nen, de nood van de aarde, de genezing van de aarde, het tekort aan water en de overstromingen.

Euritmie in het bedrijfsleven

Juliette: “In dezelfde periode kreeg ik vragen van overheidsinstellingen en bedrijven. Ik ontwikkelde een reeks oefeningen die diverse thema’s binnen een bedrijf concreet ervaarbaar kunnen maken. Door bijvoor­beeld leiderschapsstijl, teambuilding, zelfsturende teams en insights in beweging te onderzoeken, ontstaat er meer inzicht in jezelf, de ander, en wat er eigenlijk nodig is in een team. Door die ervaringen ben ik naast het Euritmie Atelier mijn onderneming als verandercoach gestart voor bedrijven, ceo’s en individuen die in verandering zijn of graag verandering in gang willen zetten. Ook werd ik gevraagd om de kernwaardes van een bedrijf als ervaring over te brengen met behulp van beweging. In de kunst en in de coaching gaat het voor mij nog steeds om het dansen van de essentie van het leven en haar processen. Zo kun je kernkwaliteiten zichtbaar maken, transformatieprocessen in gang zetten en een nieuwe balans brengen. Sprekend voor de impact die euritmie heeft, is deze uitspraak van een deelnemer: dus eigenlijk gaat het in jouw vak om menswording?” Juliette onderzoekt en durft te vertrouwen op haar intuïtie. Dat vraagt een flinke portie lef, maar ook een vragende en observerende basishouding.

Euritmie in de moderne wereld

Het vraaggesprek geeft een helder beeld van hoe Juliette haar werk vormgeeft vanuit de antroposofie. Haar aanpak, met centraal haar intuïtie en bewegingskennis, maakt de diepere essentie van de mens zichtbaar. In de moderne wereld blijkt euritmie een waardevol instru­ment om mensen te helpen hun balans te hervinden, zelfs als ze niet bekend zijn met euritmie of antroposofie. De kracht van de beweging en de ervaring van euritmie brengen transformatie en balans, zowel in individuen als in groepen. Met haar werk verbindt ze mensen met zichzelf, de ander én de kosmos, op een manier die helemaal past bij de tijd waarin we leven.

Juliette werkt als docent op de vrijeschool-pabo en de euritmie-opleiding. Daarnaast werkt zij in haar bedrijf. Zie ook: www.juliettevanlelieveld.com en www.euritmie-atelier.nl.

Dit artikel verscheen in Motief 287 van november 2024

Bekijk ook

Lievegoed_-_bijgesneden Een reis van beweging en bewustzijn  - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland
Lievegoed zal veerkracht moeten tonen
220px-Ita_Wegman_1899 Een reis van beweging en bewustzijn  - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland
Rehabilitatie van Elisabeth Vreede en Ita Wegman
Goetheanum Een reis van beweging en bewustzijn  - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland
Vereniging: bevragen en bewegen?