default-header Motief 274, juli-augustus 2023 - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

Motief 274, juli-augustus 2023

Een ontmoeting met de wereld…

Vanmorgen kwam een meisje van mijn klas overstuur de school binnen. Haar vogeltje moest van de dierenarts af en toe even naar buiten om wat vitamines op te doen. Het meisje zorgde goed voor haar vogeltje, ze hoorde haar moeder iets zeggen en ze draaide zich toen heel even om. Een ekster zag zijn kans schoon en stortte zich meteen op het vogeltje en nam het mee! Omdat het meisje begon te gillen schrok de ekster zo erg waar­door hij het vogeltje liet vallen. Het lag nu op het dak. De ladder werd resoluut gepakt en tegen het huis gezet. Het vogeltje bleek dood. Een vierde klasser staat sowieso al met een nieuwe blik naar de wereld te kijken, ineens is de wereld daar en ervaart de vierdeklasser zich hier tegenover.

De verandering van de blik in haar ogen zal ik niet snel verge­ten, ik zag dat met een schok de ernst van het leven in één keer naar binnen was geslagen. De anders zo naïeve en open blik was plotsklaps veranderd in een serieuze en ernstige blik. Op zo’n moment voel je meteen dat enige vorm van logica hier niet op zijn plaats is, ze viel in mijn armen en gaf zich nogmaals over aan een huilbui. Al snel voelde ik haar rustig worden, ze had dit even nodig. Ze had mij even nodig. Ze keek weer omhoog en keek me recht in mijn ogen aan, ze had weer die open blik die ik van haar kende. Wel leek ze wat ouder. We gaven elkaar de hand en ze liep vastbesloten de klas binnen. Ik mocht het niet aan de klas vertellen.

Na de eerste pauze kwam ze naar me toe en vroeg mij om het toch aan de klas te vertellen. Dit deed ik en weer begon ze te huilen, de kinderen liepen naar haar toe om haar te troosten. Dit was een prachtig moment en een goed voorbeeld van menselijk­heid. Een school is niet alleen een plek of locatie, het is ook een leef-ervaring. Het is een plaats van de persoonlijke ontmoeting. Het is een plek waar door de ontmoeting de wereld zich kan ont­hullen.

Fanina van Nuffelen