Motief van Jos van der Marel
Het uurwerk laten draaien
Wie als kind graag in bomen klom, kan zich vast nog wel herinneren hoeveel vrijheid dat gaf. Of hoe spannend het was als je nét iets hoger klom dan je eigenlijk durfde; wat een avontuur! Boomkliminstructeur en coach Jos van der Marel, oftewel Boombaard, begeleidt mensen die dit avontuur willen inzetten voor hun persoonlijke ontwikkeling. “Niets is zo spiritueel als een schep in de grond steken en een gat graven. De weerbarstigheid van de natuur is één grote wilskrachtuitdaging,” stelt hij.
Tekst: Cisly Burcksen
Beeld: Edwin Barendse
In het tuindersgezin waar hij opgroeide tussen de paarden en schapen was de weerbarstige natuur altijd aanwezig. “Je moest er altijd rekening mee houden. Nooit zomaar een raam open laten staan bijvoorbeeld,” herinnert Jos (50) zich. Als kind klom hij al graag in bomen en als student was hij veel in de klimhal te vinden. Later werd ook zijn dochter enthousiast voor de klimsport en trok hij er met zijn gezin op uit om te klimmen in hoog alpinegebied. In de loop der jaren werkte hij als docent metaalbewerking, lasinstructuur, (trainings)acteur en coach, maar de voeling met de natuur is altijd gebleven. In een stuk bos in Maasland combineert hij dit met zijn jarenlange ervaring als docent en coach tijdens zijn boomklimtrainingen. “Boomklimmen doet een appèl op alle drie de wezensdelen van een mens,” legt hij uit. “Het lichaam wordt aangesproken op bijvoorbeeld uithoudingsvermogen en souplesse, de geest door het spel met touwen en krachten en de ziel doordat de boom je contact laat maken met jezelf en de natuur als geheel.”
Ontmaskeren
Het is een avontuur op grote hoogte, gezekerd en wel. Een ervaring die niet alleen spannend is, maar ook therapeutisch kan werken. “Natuurlijk om mensen van hun hoogtevrees af te helpen, maar daarin zit niet de uitdaging,” vertelt Jos. “Wat veel interessanter is, is het psychomotorische effect van het klimmen. Het is een flinke fysieke inspanning, en op zo’n grote hoogte toch potentieel gevaarlijk. Dat kost zoveel energie dat mensen hun masker laten vallen, als ze niet dichtslaan tenminste. Ook de rustgevende werking van de boomkroon speelt daarin mee. Dit alles zorgt ervoor dat je bovenin een boom een ander gesprek hebt dan beneden. Je komt dan bij de kern van iemands wezen en kunt dan bijvoorbeeld een probleem uitnodigen, zodat het opgelost kan worden.” Vaak combineert hij zijn boomklimtherapie met houthakworkshops, waarin wilskracht en het richten van je aandacht eveneens essentieel zijn. “Als het lukt om je wilskracht te sturen, dan kom je tot datgene waarvoor je naar de aarde bent gekomen om te doen.”
Tandwieltjes
Als coach haalt Jos inspiratie uit verschillende spirituele stromingen, onder andere de antroposofie. Hij kwam ermee in contact toen hij een (reguliere) lerarenopleiding volgde. “Ik was toen wat dingen voor mezelf aan het opschrijven, maar kwam erachter dat Steiner dat veel beter had gedaan dan ikzelf,” herinnert hij zich. Later gingen zijn kinderen naar de Delfste vrijeschool, waar hij zich als vader actief inzette en onder andere betrokken was bij de oprichting van de bovenbouw van de vrijeschool in Delft. In zijn coachingssessies werkt hij veel met de temperamentenleer, waarin hij ook lesgaf op de Ouderacademie. “Je bent met een missie op aarde, en daarvoor heb je precies het juiste gereedschap. Met de temperamentenleer kun je ontdekken wat je gereedschap is en waar je blij van wordt. Ik zie het universum als een een soort groot horloge met tandwieltjes, die in elkaar kunnen haken als ze de goede vorm hebben. Ik wil graag mensen helpen om hun eigen tandwieltje te zijn, met de vorm die bij ze past. Als dat eenmaal lukt, kom je in de juiste baan – je ontmoet de juiste mensen, krijgt de juiste uitdagingen... Je komt dan vanzelf op het goede spoor, net als de tandwieltjes die in elkaar vallen en beginnen te draaien. Dan begint het uurwerk te lopen.”
Meer informatie: boombaardboomklimmen.nl
Dit artikel verscheen in Motief 272 van mei 2023