default-header Motief van Theo Zimmermann - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

Motief van Theo Zimmermann

Rudolf Steiner zag het als de aardappel van de toekomst: de lichtwortel. Omdat deze plant in staat is lichtether op te slaan in zijn wortels, zou deze bijzonder voedzaam zijn voor de mens. Dat we nog niet massaal lichtwortels eten, heeft onder andere ermee te maken dat ze moeilijk te oogsten zijn. Antroposofisch arts Theo Zimmermann (77) probeert ze toch op kleine schaal te verbouwen in zijn tuin.

Tekst: Cisly Burcksen

Als Theo Zimmermann iets op het spoor is, duikt hij er diep in. De lichtwortel is slechts één van de thema’s die hij grondig onderzocht en waarover hij een boekje uitgaf. Ook naar graancirkels, de Mexicaanse mensheidsleider Vitzliputzli en het honing-zoutbrood deed hij intensief onderzoek. “Sommige mensen wijden zich helemaal aan één onderwerp, maar ik heb er nu eenmaal meer,” legt hij uit.

Etherlichaam

Hij ontdekte de antroposofische geneeskunde tijdens zijn studie medicijnen. Het Haagse Bronovoziekenhuis waar hij destijds coschappen liep, had in de Tweede Wereldoorlog een band met het antroposofisch ziekenhuis in Scheveningen. Omdat Bronovo toen in spergebied lag, had het antroposofisch ziekenhuis aangeboden hun patiënten op te vangen. De internist die Theo bij zijn coschappen begeleidde, had dit nog meegemaakt. Theo: “We waren bezig met mensen genezen, maar ik vroeg me af hoe je nu kunt zien of iemand ziek gaat worden. Een belangrijke vraag, volgens de internist die mij begeleidde. Later kwam ik erachter dat je dit aan het etherlichaam kunt zien. Het etherlichaam van de mens, daar begint de ziekte, al voordat de fysieke verschijnselen manifest worden.” Oorspronkelijk wilde hij patholoog-anatoom worden, maar de kennismaking met antroposofische therapieën leidde ertoe dat hij de therapeutische kant op ging. Toen hij jaren later zelf ziek werd, verschoof zijn focus uiteindelijk weer naar het onderzoek.

Taxi

“Al in 1958 zag Ehrenfried Pfeiffer, die in zekere mate helderziend was, dat veel mensen moe zijn. Hij zag het verschil met toen hij nog een jonge man was in de tijd dat Rudolf Steiner nog leefde,” vertelt Theo. “Vandaag de dag is dit niet anders: veel mensen ‘sjokken’ door het leven. Dat gebrek aan energie komt doordat hun voeding onvoldoende kosmische krachten kan opnemen, als gevolg van het broeikaseffect. Daardoor raakt hun etherlichaam verzwakt. Het eten van de lichtwortel zou dat tekort kunnen aanvullen. We weten maar heel weinig over deze plant, die ook wel de Chinese yam genoemd wordt. Rudolf Steiner gaf eens een lezing over preparaten, als onderdeel van zijn landbouwcursus. Na afloop, toen hij al in een taxi zat, vroegen cursisten hem: “Die preparaten gebruiken, is dat genoeg?” Toen adviseerde Steiner om ook lichtwortel te eten. Maar hij heeft verder niet gezegd hoe je die moet verbouwen. De taxi reed weg en dat was het dan. Mensen zijn zelfs naar China gegaan om erachter te komen. In Nederland heeft Michiel Rietveld veel bijgedragen aan de bekendheid van en kennis over de lichtwortel.”

Eigen tuin

Zelf verbouwt Theo lichtwortels in een gedeelte van zijn tuin in Warnsveld. Hij is ermee begonnen nadat hij via de zoon van een goede kennis ooit drie bolletjes kreeg. Vooral het oogsten is een lastig karwei. “Je moet ’m zestig à zeventig centimeter diep oogsten en de wortel is kwetsbaar. Dat is voor de boeren een belemmering om ze te verbouwen. Toch is men er al eeuwenlang mee bezig: in een manuscript met plantentekeningen van een alchemist uit de dertiende eeuw komt de lichtwortel al voor. En ook in de Atlantische periode waren ze mogelijk al bekend.” Zijn eigen teelt levert hem vier kilo per jaar op, voor eigen gebruik. Hij heeft per jaar echter zo’n tien kilo nodig, en bestelt de rest dus bij de Andreashof in Überlingen (Duitsland). Zijn grootste inspiratiebron bij het verbouwen is het belang van goede voeding: “Ehrenfried Pfeiffer vertelde in een lezing dat goede voeding uiterst belangrijk is voor het spirituele denken. Als de voeding niet goed is, kan de antroposofie niet door de mens worden opgenomen.”

Theo’s publicatie De lichtwortel – Een fundamenteel onderzoek naar de mogelijke werking van deze plant als voedingsmiddel bij de mens is gratis te downloaden via www.antrovista.com/verdieping/de-lichtwortel-dioscorea-batatas.html. Een papieren exemplaar is voor € 4,50 te bestellen bij Dieuwke Melchers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Via Amazon.com is een Engelstalige versie als e-book verkrijgbaar.

Dit artikel verscheen in Motief 259 van februari 2022

Bekijk ook het motief van

Motief van… Florian Bonte
Motief van… Jaap van Rijswijk
Motief van… Pauline ten Böhmer
Motief van… Felix de Bont
Motief van... Romy Rockx 
Motief van... Peter Evers
Motief van... Lot Bouwes
Motief van... Eveline Clignett
Motief van Susannah van Asch-Yasuda
Motief van Wouter Modderkolk
Motief van Theo Zimmermann
Motief van Antoon van Hooft
Motief van Gia van den Akker
Motief van Mariska Verhulst
Motief van Yoeri Boschma
Motief van Immanuel Baan
Motief van Myra Ida van der Veen
Motief van Eva van der Weij
Motief van Jurian Manche
Motief van Chiara Tinselboer
Motief van Miranda Teeuwen
Motief van Jos van der Marel
Motief van Marthy Hecker
Motief van Maaike Honig
Motief van Anna van der Want
Motief van Jorrit van Eeten
Motief van Laura Vink
Motief van Jara van Rooij
Motief van Arne Verbrugh en Joris Zee
Motief van Quirine van Trigt
Motief van Bram van den Esker
Motief van Merel Bolding
Motief van Walter van Groningen