default-header Motief van... Romy Rockx  - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

Motief van... Romy Rockx 

Mensen goed leren bewegen

Als zoon van een euritmiste weet Romy Rockx (30) hoe belangrijk kwaliteit van bewegen is. Hij zet zich er dan ook graag voor in dat iedereen op een fijne, verantwoorde manier kan sporten. Zijn sportschool Queer Gym biedt een veilige plek waar je kunt trainen zonder na te denken over hoe anderen jouw lichaam zien, wanneer dat niet helemaal in de standaardhokjes past of aan de algemene schoonheidsidealen voldoet. Gek eigenlijk... dat dat iets bijzonders is.

Tekst: Cisly Burcksen
Beeld: Joel Quayson

“Ik vind het heel belangrijk dat mensen goed leren bewegen,” stelt Romy. “Het moet niet zo zijn dat ze een filmpje kijken op internet en zich blesseren of hun doel niet bereiken omdat ze de oefeningen niet goed uitvoeren. De kwaliteit van bewegen is belangrijk, en ook dat er een community is waarbinnen je dat kunt doen.” Zijn eigen ongemak in de sportschool als transman (geboren in een vrouwelijk lichaam, maar in transitie gegaan naar man) was aanleiding voor het oprichten van Queer Gym. “Tijdens mijn transitieproces was ik continu bezig me te positioneren en daardoor zag ik er tegenop om naar de sportschool te gaan. Ik had het geluk dat ik rustig kon trainen in de thuisgym van mijn schoonbroer. Zo’n plek gun ik iedereen en toen mijn werk als theatermaker wegviel door de coronamaatregelen, had ik tijd genoeg om mijn idee uit te werken.”

Kleinschalig uitproberen

In acht maanden tijd volgde hij een opleiding tot personal trainer. Vervolgens startte hij met een-op-een-trainingen in een oud basisschoolgebouw in de Rotterdamse wijk Spangen. De publiciteit verliep volledig via social media. Telkens wanneer hij wat verdiende kon hij nieuwe materialen kopen, zodat hij nu meerdere mensen tegelijk kan trainen. “Het voordeel van starten in coronatijd was dat niemand verwachtte dat ik meteen een groot evenement zou organiseren. Zo kon ik op kleine schaal dingen uitproberen.” Collega-sportschool Vondelgym begon zelfs een crowdfunding voor Queer Gym. Inmiddels zijn er ook groepslessen waaraan in totaal zo’n 30 mensen meedoen, en heeft Romy 10 personal training-cliënten. “De fitnessonderdelen geef ik zelf. Daarnaast zijn er andere docenten die boks- en pilateslessen en queer yoga geven.” Niet alleen transgenders zijn welkom, ook mensen die om een andere reden een lichaam hebben dat niet aan de standaardnormen voldoet. Bijvoorbeeld mensen met een fysieke beperking of dikke mensen.

Hoofd en lijf

Wat krijg je mee van het belang van bewegen als je moeder euritmiste is? En integreert Romy dat ook in zijn eigen trainingen? “Nou, ik zat al op de middelbare school toen m’n moeder de euritmieopleiding ging volgen,” vertelt hij. “Maar ik kom wel uit een heel fysiek gezin: veel doen, veel bewegen. Tijdens mijn theateropleiding heb ik samengewerkt met Martje Brandsma van de Euritmie Academie, in een project over de wisselwerking tussen euritmie en theater. Het mooie aan euritmie vind ik hoe hoofd en lijf daarin samensmelten. Je ziet het ook op de vrijeschool: bewegen is daar net zoveel waard als bijvoorbeeld leren rekenen. Sterker nog: het gaat vaak samen. De holistische benadering in het vrijeschoolonderwijs spreekt me aan: iemand vormen vanuit hoe diegene zich aandient. Zo werk ik ook als ik iemand train: wie staat daar en hoe kan ik die zo krachtig mogelijk maken?  Het inspireert me als ik zie dat mijn werk bij anderen daadwerkelijk iets verandert.”

Een eigen ruimte in Rotterdam is voor Queer Gym de eerstvolgende stap, maar Romy kan zich goed voorstellen dat het concept zich uitbreidt naar andere steden. Veilig sporten ongeacht hoe je eruitziet, is immers iets dat bijna iedereen wel wil. Voor een franchise voelt hij niets, maar hij fantaseert erover om een fonds op te zetten om mensen te ondersteunen die elders in het land iets soortgelijks willen starten. “Zo’n plek als dit is iets heel lokaals en gaat erg over de personen die het doen.”

Dit artikel verscheen in Motief, het ledenblad van de Antroposofische Vereniging in Nederland (editie oktober 2021).

Bekijk ook het motief van

Motief van… Florian Bonte
Motief van… Jaap van Rijswijk
Motief van… Pauline ten Böhmer
Motief van… Felix de Bont
Motief van... Romy Rockx 
Motief van... Peter Evers
Motief van... Lot Bouwes
Motief van... Eveline Clignett
Motief van Susannah van Asch-Yasuda
Motief van Wouter Modderkolk
Motief van Theo Zimmermann
Motief van Antoon van Hooft
Motief van Gia van den Akker
Motief van Mariska Verhulst
Motief van Yoeri Boschma
Motief van Immanuel Baan
Motief van Myra Ida van der Veen
Motief van Eva van der Weij
Motief van Jurian Manche
Motief van Chiara Tinselboer
Motief van Miranda Teeuwen
Motief van Jos van der Marel
Motief van Marthy Hecker
Motief van Maaike Honig
Motief van Anna van der Want
Motief van Jorrit van Eeten
Motief van Laura Vink
Motief van Jara van Rooij
Motief van Arne Verbrugh en Joris Zee
Motief van Quirine van Trigt
Motief van Bram van den Esker
Motief van Merel Bolding
Motief van Walter van Groningen
Motief van Charlotte van Duijvenboden